Tanaman serai wangi dipercayai berasal sama ada dari Selatan India atau Sri Lanka. Serai wangi juga tumbuh liar di kebanyakan negara di Asia Tropika, Amerika dan Afrika. Di Malaysia, serai wangi biasanya ditanam di halaman rumah sebagai tanaman dapur dan kebelakangan ini terdapat beberapa pengusaha yang berminat untuk menanamnya bagi menghasilkan minyak pati. Serai wangi ialah sejenis tanaman rumput yang tinggi dan mempunyai rimbunan daun yang lebat. Ia boleh tumbuh sehingga 1.0–1.5 m. Daunnya bersifat tirus, panjang sehingga 70 – 80 cm dan 2 – 5 cm lebar. Ia berwarna hijau muda, kasar dengan urat yang selari dan mempunyai aroma yang lebih kuat jika dibandingkan dengan serai makan. Serai wangi jarang berbunga dan hanya berbunga bila sudah cukup matang iaitu pada peringkat umur melebihi 8 bulan.
Botani Tanaman:
Pokok: Serai wangi ialah rumput saka yang tinggi dan berbau wangi. Ia mengeluarkan rumpun daun yang lebat daripada rizom yang padat dan boleh membesar sehingga 1-1.5 m tinggi.
Daun: Daun sesil yang berwarna hijau dan licin. Purata saiz ialah 60 cm panjang x 2.5 cm lebar.
Hujung daun adalah runcing.
Batang: Tiada batang tulen. Sarung daun berperanan sebagai batang palsu.
Akar/rizom: Rizom padat dan merayap. Berwarna kekuningan.
BAHAGIAN YANG DIGUNAKAN: Daun
Penuaian Hasil:
Kematangan tanaman: 2.5 - 3 bulan
Cara mengutip hasil: Bahagian hasil dikerat 5 cm atas pada batang palsu. Daun dijemur layu
sehingga kandungan air dikurangkan sebanyak 30-50 % sebelum diproses untuk mengeluarkan pati minyak.
Kutipan hasil berikutnya dilakukan selepas jangkamasa 1.5 bulan.
Kegunaan dalam perubatan:
1. Sakit perut: Minyak pati disapukan untuk melegakan kesakitan
2. Menghalau serangga: Daun kering digunakan sebagai penghalau serangga
3. Cucian selepas bersalin: Gunakan gandingan air rebusan serai wangi, gandarusa dan daun sirih.
Kegunaan bahan kimia
1. Caryophyllene
2. Citronellol
Sutra Essential @ sutraessential.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan